Activități de informare și conștientizare pentru ape mai curate
Având în vedere că poluarea marină nu ține cont de granițe, Comisia pentru Protecția Mării Negre Împotriva Poluării a convenit, acum 25 de ani, implementarea Planului Strategic de Acțiune pentru Reabilitarea și Protecția Mării Negre împotriva Poluării. Din 1996 se sărbătorește Ziua Internațională a Mării Negre pe 31 octombrie, ocazie anuală de conștientizare a importanței conservării ecosistemului marin și a riscurilor produse de poluare.
Asociația Parteneriatul Global al Apei, trage un semnal de alarmă asupra fenomenului de poluare cu plastic, nu doar pe apele Dunării, ci și în Marea Neagră. Prin Proiectul Dunăre Fără Plastic, cercetașii din Tulcea, Brăila și Galați au organizat o serie de activități pentru a marca acest eveniment.
Având în vedere contextul actual și restricțiile în vigoare împotriva Covid19, Centrul Local Nufărul Alb Brăila a decis desfășurarea activităților pe patrule și în grup restrâns, pe malul Dunării, astfel încât să se respecte regulile impuse de autorități.
După cercetarea amănunțită a hărții și a râurilor care se varsă în mare, a porturilor și a stațiunilor turistice, copiii au conștientizat faptul că poluarea cu plastic, mai ales, este rezultatul activităților turistice și a faptului ca 70% din apele curgătoare ale Europei ajung în Marea Neagră. Jocul de final a dezmorțit atmosfera după dezbatere, iar reciclarea plasticului a fost una dintre cele mai evidente soluții propuse pentru reducerea poluării.
La Galați activitățile au avut loc online, pe baza unui exercițiu de imaginație și talent, prin care cercetașii de la Roza Vânturilor au fost invitați să se identifice cu Marea Neagră și să transmită grafic un mesaj. Sentimentele, gândurile și emoțiile mării aduse de valuri și creion la suprafață au fost și de bucurie dar mai ales de sufocare.
Cercetașii din Tulcea, de la Centrul Local Lotus au învățat despre poluare și Marea Neagră prin joc și practică, punând în scenă o poveste cu mici actori îmbrăcați în costume din materiale reciclabile.
Exercițiile și dezbaterile în care cercetașii celor trei grupuri locale s-au implicat activ au fost o manifestare necesară, o asumare a responsabilității pentru protejarea mediului înconjurător. Cercetașii au avut șansa să se documenteze, să afle mai multe despre Marea Neagra și despre tipurile de poluare, dar mai ales au dus mai departe concluzia că această responsabilitate nu le revine doar autorităților, ci și organizațiilor și mai ales fiecărui cetățean în parte. Potrivit studiilor și articolelor dezbătute, situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit în ultimii 35 de ani din cauza reziduurilor aduse în apele sale de râuri, a pescuitului excesiv și a deversării necontrolate de produse petroliere.
Ionuț Procop, președintele Asociației Parteneriatului Global al Apei din România, a ținut să avertizeze, dar în același timp să facă un apel la responsabilitate, conștientizare și implicare, menționând în cadrul activităților faptul că „la nivel mondial, doar 9% din tot plasticul produs este reciclat. Nici măcar în țările dezvoltate, rata reciclării plasticului nu depășește 50%, iar și mai grav este faptul că o foarte mică parte din acest procent este ulterior convertit în ambalaje reutilizabile.
Este foarte clar că eficiența reciclării este limitată și că majoritatea ambalajelor din plastic ajung în gropile de gunoi, în sol, în ape și în aerul pe care îl respirăm, însă lupta cu plasticul nu este una pierdută.
Împreună putem să combatem poluarea cu plastic. Nu trebuie doar să așteptăm decizii și măsuri din partea companiilor producătoare sau a autorităților, absolut necesare de altfel, ci trebuie ca fiecare dintre noi să ne auto-educăm în spiritul unui consum responsabil și pentru a colecta selectiv.”
Activitățile desfășurate fac parte din seria evenimentelor de conștientizare a problemei de poluare prin plastic a apelor Dunării, propuse de Asociația Parteneriatul Global al Apei – Global Water Partnership (GWP-ROMANIA), prin proiectul Dunăre fără plastic/ Danube free plastic, desfășurat în parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Organizația Națională Cercetașii României și Asociația Global Project.
Proiectul Dunăre fără plastic/ Danube free plastic face parte din programul Cu apele curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.