Asociația Parteneriatul Global al Apei din România marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede

În fiecare an, la 2 februarie, omenirea marchează ziua mondială a zonelor umede. La această dată, în 1971, era semnată Convenţia Ramsar, actul internaţional care stabileşte reguli de protecție a acestor ecosisteme.

Zonele umede sunt, din punct de vedere al biodiversităţii, printre cele mai productive ecosisteme din lume, având o importanță deosebită: constituție valoroase resurse de apă şi au un rol esențial în circuitul apei în natură; funcționează ca veritabile filtre naturale pentru depoluarea apei; îmbunătățesc calitatea aerului la nivel local; pot constitui resurse valoroase de biomasă vegetală, pește, cherestea, lemn pentru foc; reprezintă o adevărată “centură de siguranță”  pentru reducerea inundațiilor și prevenirea dezastrelor în zonele locuite; îmbunătățesc aspectul peisagistic și oferă spațiu verde pentru relaxare etc.

Pierderea zonelor umede în ultimele decenii indică nevoia de a acorda mai multă atenție protejării și gestionării mai bune a zonelor umede și în special a ecosistemelor de apă dulce.

Asociația Parteneriatul Global al Apei – Global Water Partnership a marcat Ziua Mondială a Zonelor Umede printr-un seminar online informativ derulată de Cercetaşii României – Roza Vânturilor Galați. În cadrul acestuia participanții au putut afla mai multe despre istoricul acestei zile și importanța zonelor umede. Coordonatorul activității, doamna Gabriela Panait, a prezentat participanților câteva studii și rapoarte internaționale care i-au ajutat pe participanți să conștientizeze necesitatea protejării acestor zone.

Activitatea este parte a  proiectului Dunăre fără plastic/ Danube free plastic ce are ca scop reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării, în orașele Tulcea, Brăila și Galați.

Proiectul Dunăre fără plastic/ Danube free plastic face parte din programul Cu apele curate, implementat de Asociația Parteneriatul Global al Apei – Global Water Partnership (GWP-ROMANIA) în parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Facultatea de Arhitectură Navală și Centrul de Cercetare Arhitectură Navală, Organizația Națională Cercetașii României (filialele Lotus-Tulcea, Nufărul Alb- Brăila și Roza Vânturilor – Galați) și Asociația Global Project cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *