Artistul Dunării 2024

Global Water Partnership România (GWP România) vă invită să intrați în competiția pentru titlul de Artistul Dunării 2024!

 

 

Concursul este deschis copiilor și adolescenților cu vârsta între 6 și 18 ani, care locuiesc în țările aflate în Bazinul Dunării (elevi de școală, membri ai unor ONG-uri, cluburi, centre de zi sau asociații pentru copii). Scopul competiției este acela de a aduce în atenția tinerilor tema de mediu dar și de a-i încuraja să celebreze valoarea și importanța Dunării. Astfel, copiii sunt invitați să se gândească ce înseamnă pentru ei grija față de mediu și să își pună în valoare creativitatea pentru a onora zonele incluse în Bazinul Dunării. Competiția își propune să dea voce copiilor prin artă și le oferă ocazia de a avea un cuvânt de spus despre viitorul mediului în care cresc.

Danube Art Master se desfășoară în fiecare an, în două etape națională și internațională. Din 2004, de la lansare, și până astăzi, competiția a adus la un loc mii de copii și tineri din zonele traversate de Dunăre.

Etapa națională de anul acesta se bucură de susținerea ICPDR (Comisia Internațională Pentru Protecția Fluviului Dunărea), ERSTE GROUP FINANCIAL SUPPORT.

Detaliile concursului:

Grupe de vârstă:

  • Juniori: 6 – 11 ani;
  • Adolescenți: 12 – 18 ani;

Categoriile concursului și specificații:

LUCRĂRI DE ARTĂ 

  • Lucrările de artă realizate trebuie să fie create cu materiale naturale găsite în apropierea râurilor. Exemple de lucrări:sculptură, colaj, modă și bijuterii etc.
  • Înscrierea se face printr-o fotografie a lucrării, care să o pună cât mai bine în valoare. Dimensiunea minimă a fotografiilor trebuie să fie de 150 DPI și 3 MB.
  • Desenele sau picturile NU sunt acceptate ca lucrări de artă.

VIDEO

  • Durata maximă acceptată pentru videoclipuri este de 1 minut.
  • Pot fi realizate cu ajutorul unei camere video sau a unui smart phone.
  • Participanții pot realiza un film care să includă orice îi inspiră, de la cântece, la scenete, reportaje despre Dunăre etc. în tematica concursului.
  • Animațiile NU vor fi acceptate ca videoclipuri.
  • Vă rugăm să rețineți că, pentru faza internațională a competiției, sunt necesare subtitrări în limba engleză pentru videoclipuri.

FOTOGRAFIE

  • Fotografiile trebuie să ilustreze viața pe Dunăre sau activități specific realizate de artist/artiști.
  • Fotografiile trebuie să prezinte o situație specific observată în bazinul fluviului Dunarea și alți afluenți. Fie că este vorba despre un apus de soare peste fluviu sau peste un oraș, oameni bucurându-se sau sărbătorind Dunărea, sau o parte frumoasă a fluviului.
  • Nu există limite pentru creativitate. Dimensiunea minimă a fotografiilor este de 1 megabyte.

(IMPORTANT! Participarea poate fi individuală sau în echipă formată din maximum 3 persoane.)

După ce lucrările de artă au fost create, copiii sau profesorii sau îndrumătorii sunt sfătuiți, să le încarce online la adresa: https://protalentis.eu/ , secțiunea „Trimite lucrarea”, după ce aceștia și-au facut cont.

Povestea din spatele operei de artă

Toate lucrările trebuie să includă o descriere scrisă (declarația artistului) de până la 250 de cuvinte. Povestea ar putea explica: 1) procesul creativ și 2) ceea ce a învățat participantul prin exploatarea bazinului hidrografic.

Câteva întrebări orientative pentru reflecție:

  • Care este mesajul tăupentru public?
  • Ce ți-a inspirat munca?
  • În procesul creării lucrăriide artă, ce ai învățat?

IMPORTANT! Pentru competiția internațională este necesară traducerea în engleză!

Jurizare

Din totalul lucrărilor înscrise, juriul competiției va alege 6 finaliști. Aceștia vor fi premiați cu locurile 1, 2 și 3 la fiecare dintre cele două grupe de vârstă (șase premii). Câștigătorii vor fi anunțați în data de 9 noiembrie 2024, pe https://protalentis.eu/  și pe https://www.facebook.com/GlobalWaterPartnershipRomania/ .

Primele 6 lucrări finaliste vor intra automat în competiția internațională, organizată separat de ICPDR și GWP CEE (Global Water Partnership Central and Eastern Europe), la nivel european.

 

Calendarul ediției 2024

  • 22 OCTOMBRIE 2024: Deschiderea platformei pentru depunerea lucrărilor
  • 7 NOIEMBRIE 2024: Închiderea platformei de depunere (ora 23:00)
  • 8 NOIEMBRIE 2024: Jurizarea lucrărilor pentru Faza Națională
  • 9 NOIEMBRIE 2024: Anunțarea câștigătorilor la ”Faza Națională” – se pot descărca diplomele de participare
  • 10 – 24 NOIEMBRIE 2022: Desemnarea câștigătorilor la ”Faza Internațională”
  • IANUARIE – FEBRUARIE 2023: Primim testimoniale și păreri pentru a îmbunătăți experiența participanților

Despre competiția internațională

La nivel internațional, un juriu compus din reprezentanți naționali din toate țările ICPDR va evalua cele șase lucrări naționale finaliste din fiecare țară (câte una la fiecare categorie și grupă de vârstă). Țara de origine a lucrărilor intrate în competiție, pe cât posibil, nu va fi dezvăluită juriului internațional pentru a oferi o evaluare neutră. Decizia juriului internațional este definitivă, iar creatorul (creatorii) operei de artă alese vor primi titlul de „Danube Art Master”.

Angajații și oficialii GWP CEE și ICPDR, precum și familiile imediate ale acestora (părinți, soț, copii, frați și bunici) nu sunt eligibili să participe la concurs.

Participarea la concurs implică consimțământul câștigătorilor pentru ca numele și imaginea contribuției lor să fie făcute publice în publicațiile GWP CEE și ICPDR. GWP CEE și ICPDR își rezervă dreptul de a utiliza fotografiile / videoclipurile / hărțile realizate fără permisiunea scrisă exprimată a celor incluși în fotografii / videoclipuri.

Video pentru inspirație: