Artistul Dunării 2023

Global Water Partnership România (GWP România) și Asociația CSR NEST vă invită să intrați în competiția pentru titlul de Artistul Dunării 2023!

C

Regulamentul concursului Artistul Dunării Ediția 2023

 

Danube Art Master (DAM)2023

 

Preambul

 

Prezentul regulament (denumit în cele ce urmează “Regulamentul”) reglementează și informează elevii și cadrele didactice participante cu privire la modalitatea de desfășurare a proiectului “Artistul Dunării 2023”, proiect de educație de mediu.

 

Concursul este deschis tuturor copiilor și adolescenților cu vârsta între 6 și 18 ani, care locuiesc în țările aflate în Bazinul Dunării (elevi de școală/liceu, membri ai unor ONG-uri, cluburi, centre de zi sau asociații pentru copii).

 

Scopul competiției este acela de a aduce în atenția tinerilor tema de mediu dar și de a-i încuraja să celebreze valoarea și importanța Dunării. Astfel, copiii sunt invitați să se gândească ce înseamnă pentru ei grija față de mediul înconjurător și să își pună în valoare creativitatea pentru a onora zonele incluse în Bazinul Dunării. Competiția își propune să dea voce copiilor prin artă – compoziții decorative  și le oferă ocazia de a avea un cuvânt de spus despre viitorul mediului în care cresc.

 

Prevederi generale:

 

Concursul se va derula sub prevederile prezentului Regulament obligatoriu pentru toți participanții. Regulamentul oficial este întocmit și făcut public / disponibil spre informare pe site-ul https://gwpromania.ro/artistuldunarii/

Prin participarea la acest Concurs sunteți de acord și respectați termenii și condițiile desfășurării acestuia, prezentate în Regulament, orice situație contrară duce la descalificare.

Participarea la Concurs implică totodată cunoașterea și acceptarea integrală, expresă și neechivocă de către participanți a prezentului Regulament. Completarea formularului de participare se face de către un îndrumător sau o persoană de peste 18 ani.

Concursul este derulat Național cu fază Internațională. La acest concurs pot participa și elevi din diasporă. Concursul se va desfăşura conform prezentului Regulament, ale cărui prevederi sunt obligatorii pentru toţi participanţii. Regulamentul oficial în cauză este întocmit şi făcut public, conform legislaţiei aplicabile în România.

 

Finanțator:

Global Water Partnership Central and Eastern Europe, “GWP CEE

 

Cap. 1 Organizator

 

Etapa națională a concursul internațional de creație Danube Art Master/Artistul Dunării, este organizat de Global Water Partnership România, Asociația Parteneriatul Global al Apei din România (GWP Romania), CIF: 15333496, Sediul social  în  Strada Roșiori, nr. 4, oraș Tg. Bujor, jud. Galați, Romania, cod poștal 805200 în parteneriat cu Asociația CSR NEST.

 

Participanții la Danube Art Master/Artistul Dunării 2023 se obligă să se conformeze tuturor cerințelor și condițiilor impuse de Organizatori prin prezentul Regulament Oficial. Prezentul Regulament este disponibil pe toată perioada concursului pe site-ul https://gwpromania.ro/artistuldunarii/.

Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica prezentul Regulament Oficial, de a prelungi perioada de înscrieri sau de a modifica perioada jurizării, cu anunțarea pe site-ul concursului despre aceste modificări.

Participanții au obligația să consulte permanent site-ul oficial al concursului pentru a se informa despre eventuale modificări.

Cap. 2 Scopul și durata concursului

 

Danube Art Master/Artistul Dunării 2023 este un concurs internațional de creație, cu etapă națională. Scopul acestui concurs este de a încuraja copii și adolescenții, cetățeni ai unei țări care face parte din bazinul Dunării, să acorde o atenție mai mare cursului de apă din zona unde locuiesc, să mediteze asupra tematicii mediului înconjurător și astfel, să-și exprime creativitatea prin lucrări  artistice originale pentru a promova regiunea Dunării.

Etapa națională a competiției se desfășoară în perioada:

30 Octombrie 2023 – 8 Noiembrie ora 16:00 2023.

Cap. 3 Condiții pentru participanți

 • Să se încadreze în una dintre cele două categorii de vârstă: 6 – 11 ani (copii), respectiv 12 – 18 ani (adolescenți).
 • Să fie de naționalitate română și să studieze în România sau în diaspora – pe teritoriul Uniunii Europene
 • Să nu plagieze, ci să își folosească creativitatea, originalitatea și cunoștințele proprii în realizarea lucrărilor, sub îndrumarea unui mentor, însă cu o contribuție proprie la realizarea acesteia.

IMPORTANT! Participarea poate fi individuală sau în echipă formată din maximum 3 persoane.

Cap. 4 Categoriile de concurs

 

Categoria LUCRĂRI DE ARTĂ  (compoziții decorative)

 • Lucrările de artă realizate trebuie să fie create cu materiale naturale găsite în apropierea râurilor. Exemple de lucrări: sculptură, colaj, modă și bijuterii etc.
 • Înscrierea se face pe website-ul/platforma de depunere a proiectului la secțiunea ÎNSCRIERE, prin încărcarea unei fotografii a lucrării, care să o pună cât mai bine în valoare. Dimensiunea minimă a fotografiilor trebuie să fie de 150 DPI și 3 MB.
 • Desenele sau picturile NU sunt acceptate ca lucrări de artă.

 

Categoria VIDEO

 • Durata maximă acceptată pentru videoclipuri este de 1 minut.
 • Pot fi realizate cu ajutorul unei camere video sau a unui smart phone.
 • Participanții pot realiza un film care să includă orice îi inspiră, de la cântece, la scenete, reportaje despre Dunăre etc. în tematica concursului.
 • Înscrierea se face pe website-ul/platforma de depunere a proiectului la secțiunea ÎNSCRIERE, se selectează tipul lucrării și se adaugă link-ul către videoclip fie pe Drive fie pe YouTube.
 • Animațiile NU vor fi acceptate ca videoclipuri.

 

Categoria HĂRȚI

 

 • Hărțile înscrise în competiție trebuie să aibă dimensiunea unei coli A3.
 • Harta trebuie să includă punctele cardinale, distanța sau scală, legendă, simboluri pentru a reprezenta diferite obiecte.
 • Înscrierea se face pe website-ul/platforma de depunere a proiectului la secțiunea ÎNSCRIERE, prin încărcarea unei fotografii a lucrării, care să o pună cât mai bine în valoare. Dimensiunea minimă a fotografiilor trebuie să fie de 150 DPI și 3 MB.
 • Elevii sunt încurajați să-și folosească creativitatea și să prezinte orice fapte și puncte interesante pe hartă: diferite zone de interes, locuri semnificative care evidențiază biodiversitatea, locuri de recreere (plaje, parcuri, piste pentru biciclete etc.), și, de asemenea, locuri care ar putea avea nevoie de mai multă atenție (de exemplu, locuri într-o stare de degradare avansată, locuri care necesită o curățare, zone inundate etc.).
 • Harta poate dezvălui și câteva informații interesante sau mai puțin cunoscute despre râu.

 

Cap. 5 Condiții de înscriere

 

După ce lucrările de artă au fost create, copiii sau profesorii/ îndrumătorii sunt sfătuiți să facă o fotografie color care să le pună în valoare sau un videoclip (de maximum 1 min.), în funcție de categorie, și să le încarce online la adresa: www.gwpromania.ro/artistuldunarii (secțiunea înscriere).

 

 • Fișierele trebuie să aibă rezoluție mare, aliniate vertical și orizontal, pregătite pentru imprimare și ușor de vizualizat.

Dimensiunea minimă a fișierelor trimise este de 150 DPI și 3 megabytes.

 • Termenul limită de trimitere a lucrărilor participante este de 8 Noiembrie 2023 ora 16:00.

 

Tote lucrările TREBUIE să includă o descriere scrisă (declarația artistului) de până la 250 de cuvinte. Povestea ar putea explica: 1) procesul creativ și 2) ceea ce a învățat participantul prin exploatarea bazinului hidrografic.

 

Câteva întrebări orientative pentru reflecție:

 

 • Care este mesajul tau pentru public?
 • Ce ți-a inspirat munca?
 • În procesul crearii lucrarii de artă, ce ai învățat?

 

(IMPORTANT! Pentru competiția internațională este necesară traducerea în engleză!).

Pentru a putea intra în competiție, toți participanții trebuie:

 • să completeze toate câmpurile formularului și să încarce imaginea/link-ul cu videoclipul la rubrica Înscrierede pe site-ul ro/artistuldunarii/ până la data de 8 Noirmbrie 2023 ora 16:00. În urma procesului de înscriere, vor primi un mesaj de confirmare a înregistrării lucrării în concurs.

Înscrierea în concurs este GRATUITĂ!

*Vor fi descalificați toți cei care nu respectă cerințele pentru participare explicate în cadrul acestui Regulament Oficial, cei care folosesc un limbaj vulgar sau trivial și cei care plagiază creațiile altor persoane. 

** Lucrările înscrise la ediția Artistul Dunării 2023 nu trebuie să mai fi fost înscrise la alte concursuri sau la ediții anterioare ale acestei competiții.

Cap. 6 Jurizare

Juriul desemnat va evalua toate lucrările înscrise, în funcție de o grilă de jurizare propusă de organizatori și agreată de toți membrii juriului. Vor fi selectate, în ordinea punctajelor, 6 lucrări finaliste ale etapei naționale 2023, iar lucrarea cu cel mai mare punctaj, de la fiecare grupă de vârstă, va intra, ulterior, în competiția internațională.

Lucrările finaliste vor fi ierarhizate după cum urmează:

 • Locul 1 (grupa de vârstă 6 – 11 ani)
 • Locul 2 (grupa de vârstă 6 – 11 ani)
 • Locul 3 (grupa de vârstă 6 – 11 ani)

 

 • Locul 1 (grupa de vârstă 12 – 18 ani)
 • Locul 2 (grupa de vârstă 12 – 18 ani)
 • Locul 3 (grupa de vârstă 12 – 18 ani)

Lucrările pot fi postate pe conturile oficiale de Social Media (Facebook/ Instagram) ale competiției.

Finaliștii vor fi anunțați pe site-ul oficial al concursului https://gwpromania.ro/artistuldunarii/certificate/ în data de 15 Noiembrie 2023.

 

*Atât finaliștii, cât și mentorii sau participanții îți vor putea descărca diploma de participare, respectiv cea care desemnează locul ocupat în competiție, folosind un cod unic generat automat la înscriere.

PREMIILE OFERITE:

În cadrul proiectului pentru fiecare categorie de vârstă vor exista 3 premii, in total 6 premii, după cum urmeză:

Locul 1: Voucher 60 Euro

Locul 2: Voucher 45 Euro

Locul 3: Voucher 25 Euro

Cap. 7 Calendarul ediției 2023

Etapa națională

 • 30 Octombrie 2023: Deschiderea platformei pentru depunerea lucrărilor
 • 8 Noiembrie 2023: Închiderea platformei de depunere (ora 16:00)
 • 9 – 12 Noiembrie 2023: Jurizarea lucrărilor pentru Faza Națională
 • 15 Noiembrie 2023: Anunțarea câștigătorilor la ”Faza Națională” – se pot descărca diplomele de participare

 

Etapa internațională (date estimative)

 • 15 – 24 noiembrie 2023: Desemnarea câștigătorilor la ”Faza Internațională”
 • 14 decembrie 2023: Ceremonia de decernare a premiilor online cu participanți internaționali și ICPDR (data se va anunța prin email sau telefonic)
 • ianuarie – februarie 2024: Primim testimoniale și păreri pentru a îmbunătăți experiența participanților

Cap. 8 Loc de desfășurare

 

Concursul se va desfășura online, prin completarea formularului de înscriere disponibil pe site-ul https://gwpromania.ro/artistuldunarii/, la rubrica https://gwpromania.ro/artistuldunarii/participa-aplica-acum/

 

Cap. 9 Responsabilitate

Prin înscrierea la concurs, toți participanții și eventualii câștigători sunt de acord și se obligă să respecte și să se conformeze tuturor cerințelor și condițiilor impuse de Organizatori prin prezentul Regulament Oficial, nerespectarea acestora atrăgând răspunderea personala și exclusivă a participanților și eventualilor câștigători.

Cap. 10 Protecția datelor personale

Organizatorul se obligă, de asemenea, să respecte prevederile Legii nr. 677/2001, privind protecția datelor personale stocate pe durata concursului. Ca atare, Organizatorul se angajează să păstreze confidențialitatea datelor personale ale participanților/ câștigătorilor la prezentul concurs și să le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial și legislației în vigoare.

Participanții la concurs, în calitate de persoane vizate, au, conform Legii 677/ 2001, următoarele drepturi: dreptul la informare (art.12), dreptul de acces la date (art.13), dreptul de intervenție asupra datelor (art.14) și dreptul de opoziție (art. 15).

Organizatorul se obligă să prelucreze datele cu caracter personal obținute în procesul de înscrierile în concurs cu respectarea principiilor prevăzute de legislația aplicabilă în materie de protecția datelor. Datele ce fac obiectul prelucrării se pot referi la: date ale reprezentanților/persoanelor de contact ale parților – nume și prenume, domiciliu, vârsta, școala de proveniența, clasa, adresa de e-mail, număr de telefon.

Prelucrarea poate fi extinsă la alte scopuri, cu excepția cazului în care Părțile convin în mod expres sau exista o obligație legală care dă dreptul oricărei parți să prelucreze datele. Organizatorul se obligă să preîntâmpine incidente precum distrugerea, folosirea inadecvată, accesul neautorizat, dezvăluirea sau alterarea datelor cu caracter personal.

Prin simpla participare la concurs și trimiterea datelor personale la Organizator, sau prin comunicarea datelor personale pe site-ul oficial https://gwpromania.ro/artistuldunarii, participanții sunt de acord ca datele lor să intre în baza de date a Organizatorului.

Participarea la concurs constituie acordul participanților ca numele și fotografii cu aceștia și ale lucrărilor înscrise (foto/video) să poată fi făcute publice și utilizate gratuit în materialele foto, video și audio de către organizator și partenerii acestuia; de asemenea, participarea la concurs constituie acordul participanților pentru primirea de newsletter din partea Organizatorului.

Participanţii au dreptul să refuze, în orice moment, în mod gratuit şi fără nicio justificare, că datele pe care le-au furnizat în legătură cu participarea la concurs să fie prelucrate în scop de marketing direct sau să fie dezvăluite unor terţi într-un asemenea scop. Participanţii au dreptul să se opună prelucrării datelor cu caracter personal în orice moment, din motive întemeiate şi legate de situaţia personală

Cap. 11 Clauze speciale

Datorită numărului mare de participanți preconizat la nivel național, nu este posibilă oferirea de feedback lucrărilor necâștigătoare și nu se admit contestații.

Participarea la acest concurs implică acceptarea prezentului Regulament Oficial.

Proprietatea imaginilor încărcate, cum ar fi fotografiile și videoclipurile rămân proprietatea GWP-România, ICPDR și GWP CEE.

Cap. 12 Litigii

Eventualele litigii apărute între Organizator şi participanţii la concurs se vor rezolva pe cale amiabilă. Organizatorul nu îşi va asuma nicio răspundere cu privire la pretenţiile terţilor sau ale instituţiilor asupra premiilor câştigate de către participanţi;
Organizatorul nu îşi asumă nicio răspundere în cazul în care îi sunt comunicate informaţii false sau eronate de către școlile participante în proiect;
Organizatorul nu răspunde pentru eventuale disfuncţionalităţi în derularea concursului ca urmare a acţiunilor unor unor terţi;
Organizatorul îşi asumă responsabilitatea numai în ceea ce priveşte acordarea premiilor către îndrumătorii participanților sau a echipei participante la proiect. Voucerul se va înmâna prin Proces Verbal Predare-Primire

Asociatia Parteneriatul Global al Apei din Romania (Global Water Partnership -Romania) & Asociația CSR NEST

CONTACT:

Pentru mai multe informaţii referitoare la concurs, puteți contacta organizația Asociația Parteneriatul Global al Apei din România – GWP ROMÂNIA:

E-mail:

artistuldunarii@gmail.com

romaniagwp@gmail.com

Președinte , Procop Ionuț

0740961648