Sari la conținut

Regulament oficial

Artistul Dunării 2022


Cap. 1 Organizator

Etapa națională a concursul internațional de creație Danube Art Master/Artistul Dunării, este organizat de Global Water Partnership România, în parteneriat cu Asociația Grow Up Galați.

Participanții la Danube Art Master/Artistul Dunării 2022 se obligă să se conformeze tuturor cerințelor și condițiilor impuse de Organizatori prin prezentul Regulament Oficial. Prezentul Regulament este disponibil pe toată perioada concursului pe site-ul https://gwpromania.ro/artistuldunarii/.

Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica prezentul Regulament Oficial, de a prelungi perioada de înscrieri sau de a modifica perioada jurizării, cu anunțarea pe site-ul concursului despre aceste modificări.

Participanții au obligația să consulte permanent site-ul oficial al concursului pentru a se informa despre eventuale modificări.


Cap. 2 Scopul și durata concursului

Danube Art Master/Artistul Dunării 2022 este un concurs internațional de creație, cu etapă națională. Scopul acestui concurs este de a încuraja copii și adolescenții, cetățeni ai unei țări care face parte din bazinul Dunării, să acorde o atenție mai mare cursului de apă din zona unde locuiesc, să mediteze asupra tematicii mediului înconjurător și astfel, să-și exprime creativitatea prin lucrări  artistice originale pentru a promova regiunea Dunării.

Etapa națională a competiției se desfășoară în perioada: 21 septembrie 2022 – 28 octombrie 2022.


Cap. 3 Condiții pentru participanți

 • Să se încadreze în una dintre cele două categorii de vârstă: 6 – 11 ani (copii), respectiv 12 – 18 ani (adolescenți).
 • Să fie de naționalitate română și să studieze în România sau în diaspora – pe teritoriul Uniunii Europene
 • Să nu plagieze, ci să își folosească creativitatea, originalitatea și cunoștințele proprii în realizarea lucrărilor, sub îndrumarea unui mentor, însă cu o contribuție proprie la realizarea acesteia.

IMPORTANT! Participarea poate fi individuală sau în echipă formată din maximum 3 persoane.


Cap. 4 Categoriile de concurs

Categoria LUCRĂRI DE ARTĂ

 • Lucrările de artă realizate trebuie să fie create cu materiale naturale găsite în apropierea râurilor. Exemple de lucrări: sculptură, colaj, modă și bijuterii etc.
 • Înscrierea se face printr-o fotografie a lucrării, care să o pună cât mai bine în valoare. Dimensiunea minimă a fotografiilor trebuie să fie de 150 DPI și 3 MB.
 • Desenele sau picturile NU sunt acceptate ca lucrări de artă.

Categoria VIDEO

 • Durata maximă acceptată pentru videoclipuri este de 1 minut.
 • Pot fi realizate cu ajutorul unei camere video sau a unui smart phone.
 • Participanții pot realiza un film care să includă orice îi inspiră, de la cântece, la scenete, reportaje despre Dunăre etc. în tematica concursului.
 • Animațiile NU vor fi acceptate ca videoclipuri.

Categoria HĂRȚI

 • Hărțile înscrise în competiție trebuie să aibă dimensiunea unei coli A3.
 • Harta trebuie să includă punctele cardinale, distanța sau scală, legendă, simboluri pentru a reprezenta diferite obiecte.
 • Elevii sunt încurajați să-și folosească creativitatea și să prezinte orice fapte și puncte interesante pe hartă: diferite zone de interes, locuri semnificative care evidențiază biodiversitatea, locuri de recreere (plaje, parcuri, piste pentru biciclete etc.), și, de asemenea, locuri care ar putea avea nevoie de mai multă atenție (de exemplu, locuri într-o stare de degradare avansată, locuri care necesită o curățare, zone inundate etc.).
 • Harta poate dezvălui și câteva informații interesante sau mai puțin cunoscute despre râu.

Cap. 5 Condiții de înscriere

După ce lucrările de artă au fost create, copiii sau profesorii/ îndrumătorii sunt sfătuiți să facă o fotografie color care să le pună în valoare sau un videoclip (de maximum 1 min.), în funcție de categorie, și să le încarce online la adresa: www.gwpromania.ro/artistuldunarii (secțiunea înscriere).

 • Fișierele trebuie să aibă rezoluție mare, aliniate vertical și orizontal, pregătite pentru imprimare și ușor de vizualizat.

Dimensiunea minimă a fișierelor trimise este de 150 DPI și 3 megabytes.

 • Termenul limită de trimitere a lucrărilor participante este de 16 octombrie 2022.

Tote lucrările trebuie să includă o descriere scrisă (declarația artistului) de până la 250 de cuvinte. Povestea ar putea explica: 1) procesul creativ și 2) ceea ce a învățat participantul prin exploatarea bazinului hidrografic.

Câteva întrebări orientative pentru reflecție:

 • Care este mesajul tau pentru public?
 • Ce ți-a inspirat munca?
 • În procesul crearii lucrarii de artă, ce ai învățat?

(IMPORTANT! Pentru competiția internațională este necesară traducerea în engleză!).

Pentru a putea intra în competiție, toți participanții trebuie:

 • să completeze toate câmpurile formularului și să încarce imaginea/link-ul cu videoclipul la rubrica Înscriere de pe site-ul gwpromania.ro/artistuldunarii/ până la data de 21 octombrie 2022. În urma procesului de înscriere, vor primi un mesaj de confirmare a înregistrării lucrării în concurs.

Înscrierea în concurs este GRATUITĂ!

*Vor fi descalificați toți cei care nu respectă cerințele pentru participare explicate în cadrul acestui Regulament Oficial, cei care folosesc un limbaj vulgar sau trivial și cei care plagiază creațiile altor persoane.

** Lucrările înscrise la ediția Artistul Dunării 2022 nu trebuie să mai fi fost înscrise la alte concursuri sau la ediții anterioare ale acestei competiții.


Cap. 6 Jurizare

Juriul desemnat va evalua toate lucrările înscrise, în funcție de o grilă de jurizare propusă de organizatori și agreată de toți membrii juriului. Vor fi selectate, în ordinea punctajelor, 10 lucrări finaliste ale etapei naționale 2022, iar lucrarea cu cel mai mare punctaj, de la fiecare grupă de vârstă, va intra, ulterior, în competiția internațională.

 • Lucrările finaliste vor fi ierarhizate după cum urmează:
 • Locul 1 (grupa de vârstă 6 – 11 ani)
 • Locul 2 (grupa de vârstă 6 – 11 ani)
 • Locul 3 (grupa de vârstă 6 – 11 ani)
 • Locul 1 (grupa de vârstă 12 – 18 ani)
 • Locul 2 (grupa de vârstă 12 – 18 ani)
 • Locul 3 (grupa de vârstă 12 – 18 ani)
 • Mențiune 1
 • Mențiune 2
 • Mențiune 3
 • Mențiune 4

Finaliștii vor fi anunțați pe site-ul oficial al concursului https://gwpromania.ro/artistuldunarii/certificate/ în data de 28 octombrie 2022.

Primele 6 lucrări finaliste vor intra automat în competiția internațională, organizată separat de ICPDR și GWP CEE (Global Water Partnership Central and Eastern Europe), la nivel european.

*Atât finaliștii, cât și mentorii sau participanții îți vor putea descărca diploma de participare, respectiv cea care desemnează locul ocupat în competiție, folosind un cod unic generat automat la înscriere.

Cap. 7 Calendarul ediției 2022

Etapa națională

 • 21 septembrie 2022: Deschiderea platformei pentru depunerea lucrărilor
 • 21 octombrie 2022: Închiderea platformei de depunere (ora 23:59)
 • 17 – 21 octombrie 2022: Jurizarea lucrărilor pentru Faza Națională
 • 28 octombrie 2022: Anunțarea câștigătorilor la ”Faza Națională” – se pot descărca diplomele de participare

Etapa internațională

 • 10 – 24 noiembrie 2022: Desemnarea câștigătorilor la ”Faza Internațională”
 • 14 decembrie 2022: Ceremonia de decernare a premiilor online cu participanți internaționali și ICPDR
 • ianuarie – februarie 2023: Primim testimoniale și păreri pentru a îmbunătăți experiența participanților

Cap. 8 Loc de desfășurare

Concursul se va desfășura online, prin completarea formularului de înscriere disponibil pe site-ul https://gwpromania.ro/artistuldunarii/, la rubrica https://gwpromania.ro/artistuldunarii/participa-aplica-acum/


Cap. 9 Responsabilitate

Prin înscrierea la concurs, toți participanții și eventualii câștigători sunt de acord și se obligă să respecte și să se conformeze tuturor cerințelor și condițiilor impuse de Organizatori prin prezentul Regulament Oficial, nerespectarea acestora atrăgând răspunderea personala și exclusivă a participanților și eventualilor câștigători.


Cap. 10 Protecția datelor personale

Organizatorul se obligă, de asemenea, să respecte prevederile Legii nr. 677/2001, privind protecția datelor personale stocate pe durata concursului. Ca atare, Organizatorul se angajează să păstreze confidențialitatea datelor personale ale participanților/ câștigătorilor la prezentul concurs și să le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial și legislației în vigoare.

Participanții la concurs, în calitate de persoane vizate, au, conform Legii 677/ 2001, următoarele drepturi: dreptul la informare (art.12), dreptul de acces la date (art.13), dreptul de intervenție asupra datelor (art.14) și dreptul de opoziție (art. 15).

Organizatorul se obligă să prelucreze datele cu caracter personal obținute în procesul de înscrierile în concurs cu respectarea principiilor prevăzute de legislația aplicabilă în materie de protecția datelor. Datele ce fac obiectul prelucrării se pot referi la: date ale reprezentanților/persoanelor de contact ale parților – nume și prenume, domiciliu, vârsta, școala de proveniența, clasa, adresa de e-mail, număr de telefon.

Prelucrarea nu poate fi extinsă la alte scopuri, cu excepția cazului în care Pârțile convin în mod expres sau exista o obligație legală care dă dreptul oricărei parți să prelucreze datele. Organizatorul se obligă să preîntâmpine incidente precum distrugerea, folosirea inadecvată, accesul neautorizat, dezvăluirea sau alterarea datelor cu caracter personal.

Prin simpla participare la concurs și trimiterea datelor personale la Organizator, sau prin comunicarea datelor personale pe site-ul oficial https://gwpromania.ro/artistuldunarii, participanții sunt de acord ca datele lor să intre în baza de date a Organizatorului.

Participarea la concurs constituie acordul participanților ca numele și fotografii cu aceștia și ale lucrărilor înscrise (foto/video) să poată fi făcute publice și utilizate gratuit în materialele foto, video și audio de către organizator și partenerii acestuia; de asemenea, participarea la concurs constituie acordul participanților pentru primirea de newsletter din partea Organizatorului.


Cap. 11 Clauze speciale

Datorită numărului mare de participanți preconizat la nivel național, nu este posibilă oferirea de feedback lucrărilor necâștigătoare și nu se admit contestații.

Participarea la acest concurs implică acceptarea prezentului Regulament Oficial.

Asociatia Global Water Partnership & Grow Up Galați
Ionuț Procop, Președinte